miércoles, 12 de diciembre de 2012

La erupció del volcà Vesuvi


La erupció del Vesuvi va ser el dia 24 d’Agost de l’any 79, que va caure sobre la ciutat Pompeya i Herculà. Aquell mateix matí va començar a sortir molt de fum del volcà, la gent pensava que era un escapament de fum ja que havia passat altres cops i per això no es van alertar. Però aquest cop la erupció es va manifestar de dues maneres:

A Herculà va caure una mena de fang, barreges de cendres, lava i pluja i, tot això va inundar la ciutat, on no es podia veure res i quedaves pràcticament enterrat per tot el que queia.



A Pompeya va caure una fina pluja de cendres, van caure els lapilli(petites pedres volcàniques) i la pumicita(també es pot dir pedra tosca, era una pedra volcànica que acostumen a tindre més d’un quilogram de pes). La ciutat va acabar plena de fum on pràcticament no es podia veure res. La gent anava cap a les seves cases a refugiar-se, però a causa del pes a les teulades la majoria es derrumbaven.



Fins que el fum va marxar més o menys del tot van passar dos dies, el 26 va tornar a sortir el sol i el fum es va extendre per Àfrica, Síria i Egipte.


Les ciutats van quedar cobertes per gruixudes capes de cendres i van ser descobertes molts anys després, Pompeya el 1748 i Herculà el 1738. Roque Joaquín de Alcubierre va ser el col·lector de moltes escultures que van ser trobades durant els trenta anys, que avui en dia estan a Madrid, Roma i Nàpols. Des de llavors les dos ciutats han estat excavades i han trobat molts edificis. Els excavadors abans van posar en els seus informes llocs en els que estaven treballant i havien estat desenterrats i enterrats un altre cop. Però realment el descobriment va ser l’any 1550 per l’arquitecte Fontana que estava excavant per un nou curs pel riu Sarno, per va haver d’esperar 150 anys perquè comencés la campanya per desenterrar les ciutats. Fins aquesta data es pensaven que Pompeya i Herculà havien desaparegut per sempre.

Giuseppe Fiorelli va néixer a Nàpols el 8 de juny de 1823 i va morir a Nàpols el 1896 va ser un prominent arqueòleg i numismàtic italià del segle XIX. Ell va ser qui va percebre la possibilitat d'obtenir motlles de les víctimes de l'erupció. Va fer el mètode d’abocar guix líquid en el buit que va deixar els coses en cendres (que s'obté amb els mateixos cossos d'animals o objectes que abans eren de fusta, com portes, finestres, mobles o arbres), motlles que són encara visibles a les ruïnes de Pompeya.





El volcà Vesuvi en l'explosió



El volcà Vesuvi ara