miércoles, 8 de mayo de 2013

El retorn dels guerrers de Troya





Conta’m, Musa, les accions d’aquell home astut, que va anar errant durant molt de temps, després d’haver destruït la sagrada ciutadella de Troia. Va veure les ciutats de molts homes i en va conèixer la seva manera de ser. Per la mar, ell va patir moltes penalitats en el seu ànim, lluitant per la seva vida i pel retorn dels seus companys.
HOMER, Odissea 1.1-5

-A quin home es refereix el text? Doneu algun exemple de la seva astúcia. Quant de temps va estar errant? Va aconseguir salvar la vida i la dels seus companys i tornar a la pàtria?

Agamenon es refereix a ell i aquesta, representa l'escena en que la seva dona(Climnestra) i el seu amant(Egisto) van assessinar-lo per poder-se venjar de la mort de la seva filla(Ifigenia). Ifigenia va ser sacrificada per a que els vaixells que portaga Agamenons poguessin continuar el viatge cap a Troya.

-Narreu breument una de les aventures, en què va ser ajudat per un déu

En el desè any del lloc de Troia-que és en el qual comença la Ilíada-Agamèmnon es troba embolicat en una disputa amb Aquil · les per la possessió de Briseida, que aquest va ser obligat a cedir a Agamèmnon. Aquil · les es retira del camp de batalla, i els grecs són víctimes de diversos desastres.Zeus enviar un somni a Agamèmnon per persuadir de liderar als grecs en la batalla contra els troyanos.El rei, per posar a prova als grecs, els va ordenar tornar a casa, el que van complir de bona gana, fins que el seu coratge va ser revifat per Odiseu, qui els va persuadir a preparar-se per la batalla. A un combat individual entre Paris i Menelau va seguir una batalla en la qual Agamèmnon va matar a diversos dels troians.

-Menelao i Neoptólemo  tornen als seus regnes amb  diversa fortuna. quin paper van tenir a la Guerra de Troia i  com va ser la seva tornada (NOSTOI)

Després de la captura de Troia, Agamèmnon va rebre a Casandra, filla de Príam i profetessa condemnada, com a botí, amb qui, segons una tradició recollida per Pausanias, va tenir dos fills, Teledamo i Pèlop.
En el seu retorn a casa va ser desviat dues vegades del seu rumb per les tempestes, però a la fi va aterrar a l'Argòlida, sota el domini de Egist, qui havia seduït a Clitemnestra durant l'absència del seu marit. Aquest va convidar a Agamèmnon a la seva arribada a un banquet, en el qual va matar a traïció amb els seus companys, i en la mateixa ocasió Clitemnestra va assassinar a Casandra. Odisseu es va trobar amb l'ombra d'Agamèmnon en l'inframundo. Menelau va erigir un monument en honor del seu germà al riu Egipte. Pausanias afirma que en la seva època existia encara un monument a Agamèmnon a Micenes.