martes, 8 de enero de 2013

1.Els edificis d'oci

AMFITEATRE


L'Amfiteatre de Pompeya és semblant al coliseu romà ja que és el més àntic, és va contruir l'any 80 a.C. S'ha mantingut practicament intacte. És de la mateixa època que l'Odeon (cap al 75-70 aC), l'amfiteatre és una construcció amb forma d'el·lipse, s'adossa a una part de la muralla. Trenta-cinc grades acullen a vint mil espectadors, seguint una jerarquia social estricta: els notables es situen a la part de baix. Tota la societat va per aclamar els herois de la sorra. 
Aquest amfiteatre de 135 metres de llarg, que podia albergar fins a 20.000 persones. En els dies calorosos, durant les representacions, els espectadors eren mullats amb aigua perfumada.
A diferència de les construccions similars d'aquella època imperial no tenia soterranis a baix l'arena, que resultava molt més baixa que el nivell de la plaça. La càvea es divideix en tres sèries de graderies, l'última es reservava a les dones. A la part superior de l'amfiteatre hi havia els forats destinats a allotjar les subjeccions del «velari». Hi havia un tendal gegantí que s'estenia per protegir als espectadors del sol i de la pluja.





TEATRE


Va ser contruït a al manera del món grec i hel·lenístic, aprofitant el pendent natural d'un turó restaurat en l'època romana. L'espai reservat als espectadors estava dividit en tres ordres de graderies de marbre. L'escenari tenia les tres portes clàssiques.


El teatre tenia un gran pòrtic quadrangular bastant ben conservat, on els espectadors podien entretenir-se abans de l'espectacle i durant els intervals. Després del terratrèmol de l'any 62, aquest pòrtic va ser transformat en caserna de gladiadors.





OON

Al costat del Teatre Gran hi ha un petit teatre cobert, l'Odèon(també anomenat Teatre Petit), per a actuacions musicals, fet aixecar entre el 80 i el 75 a.C  pels duumvirs Gai Quincti Valgus i Marc Porci.Tenia una teulada estable, fonamental per l'acústica de la construcció, la presència d'aquest element, juntament amb els altres caràcters constructius, ha portat a la identificació de l'edifici amb un odèon, destinat a representacions teatrals i mímiques.



TERMES

A Pompeia hi havia quatre termes repartides per la ciutat:

Termes Suburbanes

  

Termes Stabianes



Termes del Fòrum




Termes centrals



















No hay comentarios:

Publicar un comentario